Optakt: Højdepunkter i Eurovision Song Contest finalen 2023

0
217
Foto: EBU

Eurovision Song Contest har gennem årene givet os flere store internationale stjerner, herunder Celine Dion, ABBA, Johnny Logan, Måneskin og Loreen.

Sidstnævnte deltager gør comeback 11 år efter sin sejr i Eurovision. Sammen med stærke bidrag fra 25 andre lande, så er der lagt op til et flot og underholdende show, når BBC klokken 21.00 skyder årets Eurovision Song Contest finale i gang.

Ukraine har på grund af den russiske invasion desværre ikke kunnet være værter for årets konkurrence, og i stedet afholder UK Eurovision for 9. gang i samarbejde med ukrainske Suspilne.

I de 2 semifinaler tirsdag og torsdag, hvor 31 bidrag blev reduceret til 20, stemte kun TV-seerne, men ved aftenens finale får vi den samme kombination af jury- og seerstemme, som i tidligere år.

Læs også: Her er talspersoner og rækkefølge i juryafstemningen – Eurovision 2023

I denne artikel varmer vi op til årets store show med nogle af aftenens højdepunkter udvalgt at Good Evening Europe’s grundlægger og redaktør Mette. Det bliver en blanding af favoritter, humoristiske og iøjnefaldende optrædener samt sange med stærke budskaber.
Udover de nævnte sange er der naturligvis masser af andre højdepunkter, der ikke har været plads til i artiklen.

Sverige | Loreen – Tattoo

Loreen vandt Eurovision for Sverige tilbage i 2012 og hvis hun kan gentage succesen i år, bliver hun den første kvinde, der vinder konkurrencen to gange og bringer samtidigt Sverige op på siden af Irland med flest Eurovision sejre. Begge lande vil i så fald havde vundet 7 gange.

Tattoo er en stærk ballade, som bæres af Loreens imponerende stemme og hendes evner som historiefortæller, og i forhold til Euphoria afspejler en mere moden og selvbevidst udgave af Loreen. Læg mærke til den velgennemtænkte opbygning af sangen, som med kontraster i både Loreens vokale udtryk – fra det helt stille, hviskende og skrøbelige over i det intense og powerfulde – og i musikken med det elektroniske, der kombineres med det symfoniske og de etniske elementer – skaber et stærkt og memorabelt bidrag.

YouTube player

Finland | Käärija – Cha Cha Cha

Årets fanfavorit, som har farvet de finske gader grønne og medført en eksplosion i efterspørgslen på Bolero-jakker.
Ingen kommer til at glemme årets finske Cha Cha Cha, som er en vanvittig kombination af rock og Schlager. Jeg tror også, det er første gang i verdenshistorien, at nogen har headbanget til Cha Cha Cha, i en pangfarvet, grøn Bolerojakke med udsigt til bar mave, på et dansegulv indrammet af Europaller og med dansere med kunstige tænder! Læg mærke til den skønne Cha Cha Cha koreografi og Käärija’s exceptionelle energi på scenen.

YouTube player

Australien | Voyager – Promise

Er man til rock, så er der flere store øjeblikke i vente. Australiens metalband Voyager har eksisteret siden 1999, og det ser man tydeligt i både bidrag og optræden! Autentisk, iørefaldende og melodisk rock med 80’er vibes og lækker synth-lyd.

Læg mærke til de overbevisende individuelle præstationer fra alle bandmedlemmer – fra forsanger Danny med det lange hår i vindmaskinen og karakteristiske Siggaard-mellemrum mellem tænderne, den seje kvindelige guitarist Simone, energiske trommeslager og den growlende Alex.

YouTube player

Tjekkiet | VESNA – My Sisters Crown

Vesna viser her, hvordan et Eurovision bidrag skal skrues sammen! Med “My Sisters Crown” får vi originalitet, etniske vibes og nationalt særpræg. Vesna er et feministisk pigeband, som består af medlemmer fra flere slaviske lande, herunder Slovakiet, Ukraine, Bulgarien og Tjekkiet.
Budskabet i “My Sisters Crown” handler om at stå ved sig selv og ikke lade nogen “tage din krone”, hvilket i sig selv er en del point værd. I sangen viser bandet også solidaritet og støtte til Ukraine, hvorfor omkvædet synges på ukrainsk: “My beautiful sister, the crown is yours!” med kronen som symbol for suverænitet. Flot og dragende optræden og ikke mindst staging, der passer perfekt til sangens tema.

YouTube player

Kroatien | Let 3 – Mama ŠČ!

En bidrag som også har et politisk budskab, men som nok i langt højere grad vil splitte vandene, kommer fra det kroatiske band Let 3. Let 3 har eksisteret siden 1987 og ledes af den 58-årige Zoran “Prlja” Prodanović. De byder på årets nok mest iøjnefaldende og omdiskuterede show med strip til undertøj og missiler på scenen. Det er festligt, skørt, catchy og provokerende. Selvom budskabet er pakket mere eller mindre diskret ind, så viser Kroatien her sin midterste finger til Putin, ligesom Zoran også på pressemødet efter semifinalen fremhævede antikrigsbudskabet. 

Men bag et show, der nok skal få nogle TV-seere til at få citronmånen galt i halsen, gemmer der sig faktisk også er lidt af en ørehænger. På trods af det kaotiske mix af indtryk og genrer, så er “Mama ŠČ!” ét af de bidrag, man kan synge med på første gang (måske ikke med helt korrekt kroatisk udtale dog).

Årets kroatiske bidrag kan fortolkes til at handle om Putin, hans forhold til Hviderusland og invasionen af Ukraine. Se eksempler herunder.

Mama kupila traktora: “Mom bought a tractor”. Mama kan referere til Mother Russia, mens traktoren kan fortolkes som Hviderusland, da “Belarus” er en serie traktorer, som har været produceret af Minsk Tractor Works siden 1950. Præsident Lukashenko gav i øvrigt Putin en “Belarus” traktor til hans 70-års fødselsdag. 

Mama, mama, mama, ja se idem igrat’, Mama, idem u rat!: “Mama, mama, mama, I’m going to play games, Mama, I’m going to war!”, hvilket ikke kræver meget fortolkning.

Krokodilski psihopat: “Crocodile psychopath” kommer angiveligt af Boris Johnsons beskrivelse: “At forhandle med Putin er som at forhandle med en krokodille”. Crocodile kan også henvise til stoffet Desomorphine, som har det russiske gadenavn Krokofil.

Trajna-nina, armagedon, nona kan referere til en traditionel vuggevise fra området i Kroatien, hvor gruppen stammer fra, og sammensættes med det italienske ord for bedstemor (nona) og dommedag, altså en slags dommedags vuggevise, som din bedstemor synger for dig.

YouTube player

Norge | Alessandra – Queen of Kings

Norges Alessandra er en exceptionel dygtig 20-årig sangerinde med rødder i Italien. Allerede efter første delfinale i Norge gik hendes sang “Queen of Kings” viralt på TikTok og er i skrivende stund streamet 45 millioner gange på Spotify.

Med hendes Eurovision-hit spreder hun budskabet om selvkærlighed og håber på at inspirere andre til at være selvsikre og venlige mod sig selv. Musikalsk får vi et iørefaldende bidrag med vikings vibes og elementer fra norsk folkemusik. Læg også mærke til Alessandras Whistle note. På scenen serveres det iørefaldende bidrag med en nærmest filmisk optræden tilsat Alessandras charmerende personlighed.

YouTube player

Moldova | Pasha Parfeni – Soarele şi Luna”

Moldovas Pasha Parfeni deltog også i Eurovision 2012 sammen med Loreen. I år er han tilbage med “Soarele şi Luna”, som betyder sol og måne, og er én af den slags autentiske sange, som gør Eurovision Song Contest så interessant at følge!

Pasha er både en stærk vokalist og indlevende historiefortæller, og med et helt magisk staging, bliver vi draget ind i Moldovas eventyrlige univers.

Fra landet, som gav os Epic Sax Guy, får vi i år Epic Flute Guy, som tilføjer Moldova’s bidrag lidt Game of Thrones-vibes.
Forhåbentligt kan Pasha få solen og månen (Soarele şi Luna) til at stå helt rigtigt i aften og med en magisk optræden give det lille land endnu et godt resultat efter Zdob şi Zdub & Advahov Brothers’ flotte 7. plads i fjor.

YouTube player

Serbien | Luke Black – Samo Mi Se Spava

Er man til computerspil vil man med garanti bliver draget ind i Serbiens meget vellykkede show til Samo Mi Se Spava. Luke leverer en fantastisk indlevende og excentrisk optræden, som passer perfekt til det mørke og dystre show, som også understøtter sangen. Læg også mærke til klaveret og den bærende Synthesizer-lyd.

YouTube player

Tyskland | Lord of the Lost – Blood & Glitter

Endnu et bidrag til rockelskerne. Årets tyske artist går under navnet Lord of the Lost og blev dannet af frontfigur Chris Harms, som et soloprojekt tilbage i 2007. “Blood & Glitter” kan på flere måder sammenlignes lidt med Lordi’s “Hard Rock Hallelujah”. Det er melodisk rock med et omkvæd, som er nemt at synge med på, og så har Lord of The Lost et dragende visuelt univers og et meget memorabelt live show. Hvis man var fan af f.eks. det finske Goth-band HIM (Join Me (in death) og Wicked Game), så bliver man glad, når Lord of The Lost går på scenen.

YouTube player

Østrig | Teya & Salena – Who The Hell Is Edgar?

Teya & Salena leverer her en af årets bedste tekster med masser af små intelligente (skjulte) referencer og humor.

Der bliver sat fokus på udfordringer i musikbranchen, læg for eksempel mærke til henvisningen til f.eks. Spotify’s lave streamingtakst på 0,003 kr. (Give me two years, and your dinner will be free // gas station champagne is on me) og kvinders problemer med at blive taget seriøst af musikproducere. Derfor er det selvfølgelig Poe, der som mand, har skrevet teksten, som nævnes i starten. Who The Hell is Edgar er catchy, festlig, underholdende, overraskende og stærkt vanedannede.

YouTube player

Frankrig | La Zarra – Évidemment

Årets franske artist er en canadisk sangerinde bosat i Frankrig, som går under kunstnernavnet La Zarra. Med Évidemment leverer hun et sofistikeret og elegant bidrag. Fransk Eurovision når det er aller bedst. En kombination af musikalsk datid og nutid i et catchy nummer tilsat et super flot show og La Zarra’s karismatiske optræden.

YouTube player

Italien | Marco Mengoni – Due Vite

Ligesom Frankrig i år leverer et unikt fransk bidrag, så er der også masser af italiensk æstetik i “Due Vite”, som synges af Marco Mengoni, der er tilbage i Eurovision efter sin 7. plads i 2013. Årets bedste ballade og så har Marco en virkelig god udstråling og løfter sangen yderligere på Eurovision scenen.

YouTube player

Eurovision Song Contest finalen starter kl. 21:00 og vises på DR.dk. Rigtig god fornøjelse!