Ukraine: Jamala vinder med 1944

0
106

Sidste år var Ukraine ude af Eurovision Song Contest, men i år vender den succesfulde ESC-nation tilbage til konkurrencen. Seks artister og sange deltog i finalen, som blev vundet af Jamala og den noget omdiskuterede sang ‘1944’, der handler om begivenhederne på Krim i 1944.

Det er ikke første gang, at Jamala forsøger sig med Eurovision. I 2011 deltog hun i den nationale finale med sangen ‘Smile’.

Fulgte man lidt med på de sociale medier under showet, så ville man ikke være i tvivl: Finalen var LANG og ikke alle fans var lige imponerede over juryens opførsel under vejs. De 3 jurymedlemmer diskuterede en del, men i sidste ende lykkedes det at få kåret en vinder, selvom juryen ikke var enig med tv-seerne.

På grund af stemmelighed efter stemmerne blev lagt sammen, så måtte man kigge på tv-seernes stemmer for at vinde en vinder, og her stod det klart, at Jamala skal repræsentere Ukraine i Stockholm til maj.

De tre jurymedlemmer var Eurovision-vinder Ruslana (ESC 2004), Andrei Danilko (Verka Serduchka, 2’er i ESC 2007) og Konstantin Meladze.

Finalens resultat (jury+seer points)

1. Jamala (5+6): 11 points (vinder)
2. Hardkiss (6+5): 11 points
3. SunSay (4+4): 8 points
4. Pur:Pur (2+3): 5 points
5. NuAngels (3+2): 5 points
6. Brunettes shoot blondes (1+1): 2 points

YouTube player

‘1944’ er skrevet  af Jamala selv. Men om det bliver ‘1944’ i den nuværende form, med ændret tekst eller et helt andet bidrag, vi får at høre i Stockholm, er stadig uvist. I alt fald tales der en del om sangens polistiske indhold. Ifølge EBU’s regler, så er tekster med politisk indhold ikke tilladt.

‘1944’ handler om Stalin’s deportering af Krim-tatarerne. Mere end 230.000 mennesker blev drevet på flugt af det sovjetiske styre, hvor mange tusinde mennesker døde. Begivenhederne omtales derfor af mange som et “folkedrab”. Jamala’s bedsteforældre var blandt de deporterede.

 “When strangers are coming, they come to your house; they kill you all inside [and say] ‘We’re not guilty, not guilty’.

I 2015 anerkendte det ukrainske parlament begivenhederne som et folkedrag, men Rusland gør stadig ikke. Især grundet konflikten mellem Ukraine og Rusland omkring Krim kan teksten ses som et politisk budskab.

I 2009 blev Georgiens bidrag “We Don’t Wanna Put In” diskvalificeret af samme årsag.  Sidste år havde Armeniens bidrag politiske undertoner, men fik dog lov at deltage efter titlen skiftede fra “Don’t Deny” (det armenske folkedrag) til “Face the Shadow”.

Kilde: Eurovision.tv, Wiwibloggs

Fra arkivet

YouTube player