G.E.E. Reviews: Sverige (repostet)

0
84

Ungarn

Efter sidste års 3. plads til Eric Saade og hans "Popular" i Düsseldorf var Sverige forud for dette års udgave af Melodifestivalen. Mange kendte navne var at finde både blandt kunstnere og sangskrivere, heriblandt Danny Saucedo, der endte på en andenplads sidste år og tidligere Eurovision-vinder Charlotte Perelli.

Efter 1. delfinale meldte der sig endnu en favorit i årets feltm nemlig Loreen og hendes "Euphoria" skrevet af Thomas G: son og Peter Boström. Finalen i Melodifestivallen endte med at blive en duel mellem Danny og Loreen, hvor de fleste af de øvrige deltagere blev reduceret til statister. Disse to numre vandt i alt 55% af seerstemmerne, og modtog ti af elleve 12-pointere fra de internationale juryer. Mest populære var Loreen, der opnåede ikke mindre end 670.,551 telefonstemmer, som er en rekord i Melodifestivallen. Med 268 point samlet, gik hun hele vejen og er Sveriges repræsentant i Baku.

 

Om årets repræsentant

Loreen med det borgerlige navn Lorine Zineb Noka Talhaoui er født og opvokset i Sverige, men har marokkanske forældre af Berber-oprindelse. Hun blev første gang kendt i Sverige, da hun deltog i 2004-udgaven af ??Idol. Her opnåede hun en fjerdeplads, hvilket betød, at hun var udgav en single med duoen Rob N ‘Raz.

I de følgende år valgte Loreen dog at gå en anden vej end musikken og arbejdede som studievært på kanalen TV400 og lagde svenske stemmer til forskellige tegnefilm.

I 2011 deltog Loreen i Melodifestivalen, hvor hun havde stor succes med sangen "My Heart is refusing me". Loreen nåede "Andra chancen", hvor det desværre ikke blev til en finaleplads. Hun fik dog så meget ros og opmærksomhed, at hun prøvede lykken igen i dette års Eurovision Song, hvor alting klappede for den 28-årige sangerinde.

Euphoria er skrevet af de 2 sværvægtere indenfor musikindustrien, nemlig Thomas G: son og Peter Boström. For G: sons vedkommende er dette hans 6. deltalgelse i Eurovision Song Contest. Det var G:son, der i 2010 stod bag "In a Moment Like This", som Chanée og N’evergreen sang til en flot 4. plads i Oslo. Derudover har han skrevet en lang række bidrag til de nationale finaler i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Letland, Polen, Rumænien, Belgien og Spanien.

Peter Boström har tidligere skrevet flere Melodifestival bidrag, herunder "Manboy" til populære Eric Saade, men opnåede sin første sejr med Loreen og skal derfor deltage i Eurovision Song Contest for første gang i år.

Udover "Euphoria" har Peter Boström været med til at skrive dette årsnorske vindersang "Stay" sammen med artisten Tooji og Figge Boström.

Også G: son har to bidrag med til Baku. Udover "Euphoria" har han været med til at skrive Spaniens bidrag "Quedate conmigo".

Jeres dom

På Good Evening Europes Facebook-side, gav I bidraget et gennemsnit på 8,14 ud af 10 mulige og et rekordantal 10-taller.

Good Evening Europe’s anmeldelse

Loreen har været min favorit, fra jeg hørte hende første gang i melodifestivalen, og jeg var (og er) sikker på at Sverige, hvis de valgte Loreen, var så godt som sikre på at sejre i Eurovision Song Contest 2012.
Producerne bag ”Euphoria” har begået et sandt mesterværk, hvis lige vi ikke ser mange af i Eurovision. Teksten er isoleret set ikke noget specielt, men kombineret med Boströms fantastiske melodi, backingtracket og tilsat en sangerinde i verdensklasse, så har vi årets bedste bud på en vinder.
Loreens vokal er i en klasse for sig, jeg vil endog påstå at hun er blandt årets 3 stærkeste sangere. Hun kan danse og så giver hun en helt fantastisk karismatisk performance, som skiller bidraget ud. Den lidt dystre og mørke stemning, Loreens specielle dans og hendes overbevisende formidling af teksten og følelserne i sangen gør ”Euphoria” utrolig memorabel. Det er en sang, som man ikke sådan lige glemmer igen og så er omkvædet så iørefaldende, at man kan synge med allerede første gang.
Efter at have hørt ”Euphoria” de første 10000 gange, elsker jeg den stadig! Under den sidste del af sangen, hvor tempoet daler, og Loreen synger "Forever we sail into infinity" og når sneen falder ned på Loreen, får jeg stadig kuldegysninger og en lille tåre presser sig på. Det er intet mindre end genialt!!!

”Euphoria” er samtidig årets absolutte fanfavorit, hvilket ofte har vist sig, at være en negativ ting. Sidste år endte både Amaury og Kati Wolf helt uden for Top 10 med 2 af de sange, som fansene stemte helt til tops i diverse polls. Jeg tror dog på at Loreen vil hæve forbandelsen og sende Eurovision Song Contest 2013 til Sverige. Spørger du mig, så kommer Loreen til at tage en jordskredssejr som Rybak i 2009.

Jeg giver 10 ud af 10 stjerner til årets Eurovision-vinder.