G.E.E. Reviews: Kroatien

0
80

Kroatien

Efter opløsningen af Jugoslavien i 90’erne, var Kroatien blandt de mest succesfulde af de tidligere republikker, når det kom til ESC resultater. Men i de seneste år, er lykken vendt og vi skal tilbage til 2009 for landets sidste finaledeltagelse.

Om årets repræsentant

I år valgte man både kunstner og bidrag internt. Valget faldt på en af Kroatiens mest berømte kvindelige kunstnere, Nina Badric og hendes sang "Nebo".

Nina Badric er født i 1972 og har været et stort navn på den kroatiske musikscene siden starten af 90erne. Hun fik sit gennembrud med dancemusik, men har gradvist bevæget sig i retning af mere mainstream pop, soul og r’n’b. Hun har opnået stor popularitet både hjemme i Kroatien og på tværs af store dele af Balkan og i Tyrkiet. I dag har hun udgivet i alt syv albums og står bag en lang række førstepladser på diverse hitlister. Ved siden af sangkarrieren har Nina haft succes som model, blandt andet for den eksklusive producent Frédérique Konstants ure.

Fire gange tidligere har Nina Badric forsøgt at repræsentere Kroatien i ESC, men uden held. Tre gange forsøgte hun sig i midten af det 90erne og i 2003 måtte hun nøjes med andenpladsen.

Nina Badric er kendt for at skrive de fleste af hendes egne sange, og det er også tilfældet med den sang hun skal synge i Baku. Nebo betyder himlen og sangen kommer fra Ninas syvende studiealbum, der udkom sidste efterår.

Jeres dom

På Good Evening Europes Facebook-side, gav I bidraget et gennemsnit på 5,53 ud af 10 mulige.

Good Evening Europe’s anmeldelse

I modsætning til f.eks. Albanien, så er dette her skrækeksemplet på hvor galt, det kan gå, når man ændrer på en sang og laver den meget moderne "Eurovision-version". Fra at være i min Top 10 undervejs i udvælgelserne, er denne her faldet et godt stykke ned på min liste. Den blide, smukke ballade er gjort mere tempofyldt og hårdslående og det har fjernet følelserne fra den. Ligeledes er den flotte afslutning væk. Efter min mening har det gjort sangen kedelig og intetsigende i forhold til tidligere.

Jeg elsker normalt Balkan-ballader HØJT, men jeg synes ikke "Nebo" kan konkurrere med de øvrige bidrag i denne genre. Især udstilles bidraget i forhold til Slovenien, som leverer en flot og memorabel Balkan-ballade lige før Kroatien og Zeljko, som indleder semifinalen med en af årets vinderkandidater indenfor genren.

Nina har en meget flot, mørk, dyb og sensuel stemme, som er med til at løfte bidraget. Om det er nok til en finaleplads vil nok i høj grad blive afgjort af hvordan sangen præsenteres og hvordan især Slovenien klarer sig på scenen i Baku. Semifinale 2 byder på 6-7 sange, som konkurrerer indenfor (Balkan)-ballade genren og der bliver ikke plads til dem alle i finalen. Slovenien og Kroatien vil som følge af lodtrækning nærmest komme ud i en face-off, idet den ene vil skille sig og efter al sandsynlighed fjerne opmærksomheden fra den anden.

Jeg giver 5 ud af 10 stjerner for en udemærket, velsunget ballade, som dog havde potentiale til meget mere.