G.E.E. Reviews: FYR Makedonien

0
76

FYR Makedonien

Makedonien har benyttet forskellige metoder til at finde deres repræsentant til Eurovision de senere år. De har bl.a. valgt kunstner internt og ladet tv-seerne vælge bidraget, de har også benyttet den traditionelle festival Skopje Fest som landets nationale finale. I år valgte de imidlertid at udpege både kunstner og bidrag internt. Sangerinden Kaliopi skal repræsentere Makedonien i Baku med bidrag "Crno i Belo."

Om årets repræsentant

Kaliopi er en af de største popstjerner i Makedonien. Hun debuterede på en scene allerede som 9-årig, da hun vandt en af landets store sangfestivaler for børn. Sammen med bandet har hun udgivet to succesfulde albums i begyndelsen af 90’erne. Dette års komponist, Romeo Grill, var manden bag Kaliopis gruppe. Efter at gruppen blev opløst, fortsatte Kaliopi sin karriere og har hun udgivet ni soloalbums. På seks af disse, har hun også været en sangskriver. Alle hendes albums er blevet kåret til "Album of the Year" i Makedonien.

Det er ikke første gang, Makedonien har valgt Kaliopi til Eurovision Song Contest. Hun vandt Skopje Fest 1996, og således retten til at repræsentere Makedonien i Eurovision Song Contest dette år. På grund af et rekordstort antal deltagerlande i Eurovision, arrangerede EBU en kvalifikationsrunde, hvor Makedonien var blandt de lande, som ikke kom igennem til finalen. Således fik vi aldrig lov til at høre hendes sang "Samoa ti" på scenen i Oslo Spektrum og Makedonien fik først sin debut i Eurovision årets efter, i 1998.

"Crno i Belo, er komponeret af Kaliopis fornævnte Romeo Grill, og så har Kaliopi selv skrevet teksten.

Jeres dom

Bidraget har fået en blandet modtagelse, lidt over middel hos jer. På Good Evening Europes Facebook-side, gav I bidraget et gennemsnit på 5,52 ud af 10 mulige.

Good Evening Europe’s anmeldelse

Kaliopi har en meget speciel og flot stemme, som i sig selv er med til at gøre bidraget unikt. Jeg kan rigtig godt lide starten med lyden af piano og violin mod Kaliopis lidt hæse stemme, men efter det første flotte minut, synes jeg desværre at Makedonien taber det hele på jorden. Jeg er ikke vild med den rockede del af nummeret, hvor bassen tager overhånd. I den stille version gør det ikke noget, at Kaliopri synger på makedonsk, men når sangen går over i den mere hårdtslående del, bliver det for mig en gang uforståeligt makedonsk rock.

Kaliopi med det karakteristiske skrig (kan hun klare det live?) har trukket den uheldige start som nummer 2 og skal ovenikøbet på scenen lige efter Balkan-stjernen Zeljko Joksimovic, hvilket udstiller sangen endnu mere. Jeg tror Makedonien må tage det tidligere fly hjem endnu en gang.

Jeg giver 4 ud af 10 stjerner til årets makedonske bidrag.