G.E.E. Reviews: Serbien

0
78

Serbien

Serbien har som uafhængigt land været i Eurovision Song Contest siden 2007, hvor landet faktisk vandt finalen med "Molitva" sunget af Marija Serifovic. I år er Serbien første land i Semi-Final 2.

Om årets repræsentant

Årets sanger Zeljko Joksimovic blev valgt internt af den serbiske tv-station RTS og skal synge "Nije Ljubav Stvar". Han er ikke et ukendt ansigt for Eurovision fans, idet han tidligere har repræsenteret Serbien & Montenegro i 2004 med sangen "Lane Moje". I semifinalen vandt han, men i finalen, måtte han se sig slået af Ruslana fra Ukraine, der vandt det år.

Senere i 2005 skrev han sangen "Jutro" til Jelena Tomasevic, men dog blev siet fra i en nationale finale i Serbia. Jelena Tomasevic forsøgte sig igen i 2008 og fik retten til at repræsentere Serbien med sangen "Oro", som også er skrevet af Zeljko.

I 2006 skrev Zeljko "Lejla" til Hari Mata Hari, der repræsenterede Bosnien & Hercegovina og opnåede en 3. plads i Athen dette år. Igen i 2008 var Zeljko på scenen i Eurovision, men denne gang var det ikke som kunstner, men som vært ved årets konkurrence.

 

Jeres dom

Bidraget har en pæn modtagelse hos jer. På Good Evening Europes Facebook-side, gav I bidraget et gennemsnit på 6,79 ud af 10 mulige.

Good Evening Europe’s anmeldelse

Da jeg hørte om Zeljkos tilbagevenden til Eurovision, havde jeg høje forventninger til den serbiske Balkan-konge, og jeg blev på ingen måde skuffet. For dem, som har fulgt lidt med her på siden, så kommer det nok ikke som nogen overraskelse, at jeg ELSKER Balkan-ballader og det her er helt uden sammenligning årets bedste Balkan-ballade. Zeljko har en helt unik formidlingsevne og så synger han fantastisk. Aldrig en fejltone fra den professionelle Eurovision-legende.

"Nije Ljubav Stvar" formår som "Lane Moje" (2004) og "Lejla" (2006) at formidle en følelse på tværs af sprog. Jeg forstår ikke et ord på serbisk og alligevel bliver jeg grebet af stemningen i sangen. Der er plusser til Serbien for at bruge nationale instrumenter og for genvalg til musikeren med "træfløjten"fra Lane Moje. Melodien bygger på en effektiv måde op til et festfyrværkeri af en afslutning. Derudover er kompositionen smuk, arrangementet med strygerne meget stilfuldt så giver bidraget mig bare kuldegysninger og en lille tåre i øjenkrogen. Og det er hvad en ægte vindersang skal gøre.

Jeg tror på en sikker finaleplads til den populære sanger og med den rigtige lodtrækning til finalen, kan vi være på vej til Serbien i 2013.

Jeg giver 10 ud af 10 stjerner for et længeventet genhør med legenden Zeljko, der lever op til alle forventninger og udgør et godt bud på en vinder anno 2012.