G.E.E. Reviews 2012: Montenegro

0
79

Montenegro:

Montengro er tilbage i konkurrencen efter 2 års fravær. Landet har som selvstændig nation endnu ikke prøvet at kvalificere sig til finalen. I 3 forsøg er bedste resultat den 11. plads i semifinalen, som Andrea Demirovic sang sig til fra netop startposition nummer 1 i 2009 med “Just Get Out of my Life”.


Om årets repræsentant

Rambo Amadeus med det borgerlige navn Antonije Pusic er fra Montenegro, men bor i øjeblikket i den serbiske hovedstand Beograd. Navnet Rambo Amadeus har han taget efter John Rambo – hovedpersonen i filmene af samme navn, mens Amadeus kommer fra komponisten Wolfgang Amadeus Mozart.

Rambo Amadeus er ifølge eget udsagn både "musiker, digter og mediemanipulator" og hans musik kan ikke uden videre beskrives med et ord. Han er kendt for at mixe forskellige stilarter til en forunderlig blanding af jazz, rock og selvbevidst ironisk humor. Nogle fans sammenligner hans stil og karriere med de Frank Zappa.

Han er et populært fænomen på musikscener i det tidligere Jugoslavien og hans sange handler ofte om almindelige mennesker og dumhed i lokalpolitik.

Jeres dom

Sangen, som Rambo Amadeus skal synge i Baku er blandt årets mest omdiskuterede. Mange ESC-fans synes bidraget er tåbeligt og betragter det nærmest som en hån mod konkurrencen, mens andre giver det points for at være nyt og anderledes.

På Good Evening Europes facebook-side, gav I Rambo Amadeus et gennemsnit på 1,34. Det skal desuden bemærkes, at flere fans endda mente, at sangen skulle have minuspoints.

Good Evening Europe’s anmeldelse
Rambo Amadeus får lov til at skyde Eurovision Song Contest 2012 i gang og det kan man argumentere både for og imod. “Euro neuro” er uden tvivl et af årets mest specielle bidrag og vil efter alt at dømme ikke blande sig i konkurrencen om årets finalepladser. På den positive side, er det til Montenegros fordel, at man får lov til at optræde for et frisk publikum, som ikke er kørt træt efter et blandet felt af mere eller mindre excentriske performers. Ligeledes så glæder jeg mig personligt over at Montenegro har fået denne svære startposition og en anden og mere værdig sang dermed ikke skal kæmpe for at blive husket herfra.

Personligt giver jeg ikke ret meget for Rambo Amadeus forsøg på at dele sin satire i Eurovision. Store dele af teksten, som er en blanding af engelsk og montegrinsk, forstår jeg ikke og dermed falder den påståede satire til jorden. Jeg tvivler på at ret mange tv-seere, som ikke kender Rambo Amadeus i forvejen, vil forstå bidraget.

Jeg er uforstående overfor Montenegros valg af kunstner, men formoder, at de er ude i en Dustin the Turkey-situation. (Som Irlands fiasko i 2008, da de valgte den populære kalkun-dukke, der dog kun var en succes indenfor Irlands egne grænser). Alternativt skal det ses som en decideret protest, set i sammenhæng med deres noget deprimerende Eurovision-statistik.
For mig virker bidraget nærmest som en fornærmelse eller en hån mod konkurrencen. “Euro Neuro” er i en liga helt for sig og fremkalder virkelig et, undskyld mit sprog, WTF!?-moment, når man hører den første gang.
I en semifinale uden andre ex-jugoslaviske lande, tror jeg ikke “Euro neuro” appellerer bredt nok til at få stemmer til en finaleplads, med mindre én eller anden tosset gimmick skaffer nogler billige points. Juryen vil efter alt at dømme sende bidraget direkte mod bunden.
Jeg giver én stjerne, hvis Amadeus tager æslet med på scenen, ellers forbliver det 0/10 til årets show-åbner “Euro neuro”.