Statistikken har talt – her er de 20 finalister

0
76

Finalisterne ifølge statistikken?

Artiklen er opdateret d. 4/5 2012 pga. fejl i kilden, hvor Rumænien fejlagtigt står til at misse finalen i 2004.

I løbet af de sidste 8 år, siden semifinalerne blev introduceret i Eurovision Song Contest, har der været stor forskel på de enkelte landes succes med hensyn til at kvalificere sig til den store finale.

Nogle lande ser vi hvert år, mens et par lande i den modsatte ende af skalaen, kun har klaret skærene en enkelt gang. Det er svært at fastlægge den eller de præcise årsager hertil. Forskellen kan bl.a. bunde i antallet af naboer, som det enkelte land grænser op til, diaspora-stemmer fra andre lande, at landet prioriterer Eurovision Song Contest højt, tiltrækker succesfulde kunstnere, har en effektiv udvælgelsesproces eller mange andre forhold, som vi ikke vil komme nærmere ind på her.

Artiklens formål er i stedet at klassificere de 36 semifinalister udfra deres tidligere statistik og succes i Eurovision Song Contest semifinalerne og dermed give et bud på de 10 semifinalister i hver semifinale.

Indledningsvist skal det nævnes, at 5 lande i årets semifinaler er indehavere af den imponerende kvalifikationsrekord på 100%. I årets semifinaler er der 2 af disse land i første semifinale og 3 i anden semifinale.

Semifinale 1

Vurderet alene udfra landenes historiske succes, siden semifinalernes introduktion, kan vi altså forvente, at det bliver følgende 10 lande, som trækker det længste strå i årets semifinale 1:

Rusland, Rumænien og Grækenland med 100%, Moldova med 83%, Danmark og Ungarn med hhv. 63 og 60 % samt Israel, Finland, Albanien og Island alle med 57%. Som boblere vil vi fremhæve Letland og Irland med hhv. 50 og 43% succes.

Semifinale 2

I semifinale 2 kan vi forvente at der bliver bliver gensyn i finalen til følgende 10 lande, hvis vi udelukkende kigger på historiske data:

Ukraine, Georgien og Bosnien med 100%, Tyrkiet med 83%, Sverige og Norge med 80 %, Serbien med 75%, Lithaun og Kroatien med 57% samt FYR Makedonien med 50 %. Som bobler kunne vi f.eks. se Portugal med 38 % succes.

I årets G.E.E. Reviews, som kommer i de næste på måneder op til Eurovision Song Contest 2012, vil denne statistik blive brugt. Alle landene har fået et antal stjerner baseret på deres statistiske succes i årene, siden semifinalerne blev introduceret.

I beregningen bag ovenstående figurer, er antal deltagelser i semifinalerne anvendt sammen med antal kvalifikationer til finalen. Det betyder at finaledeltagelse som følge af høj placering/sejr året før ikke tæller i statistikken.